1999’da Brussel Spirits Awards (Brüksel Alkollü İçki Ödülleri) ile birleştikten kısa bir süresonra, 2006’da sınırların ötesine geçerek, Lizbon’da prömiyer yaptı. Bu ilk organizasyonunbaşarıyla gerçekleşmesi, Maastricht, Bordeaux, Valencia ve Sicilya’daki organizasyonlarıkaçınılmaz hale getirdi. Conco
rs Mondial de Bruxelles her ne kadar farklı ülkelerde gerçekleştirilmeye devam etse de, Brükselismini adında taşıyarak özüne sadık kalmıştır.
“Şarap Dünya Şampiyonası” olarak yıla çıkan organizasyon, bugün 4 farklı kıtadan gelenyaklaşık 7000 ürünün katılımıyla gerçekleşen bir yarışma olarak haklı iddiasını çoktankanıtlamıştır. Bu 7000 ürün sofra şarabı dışındaki her şarabı içermektedir ve pazarlanan 500milyon şişeyi temsil etmektedir ki bu da şampiyonanın büyüklüğü ile ilgili sağlam bir bilgi sunar.
Concours Mondial de Bruxelles yalnızcaprofesyonellerden oluşan jürisiyle her yıl, şarapalanındaki en iyi uluslararası şarap uzmanlarını
bir araya getirmektedir. Gazeteci, önolog,sömeliye, şarap yazarı ve uluslararasıtüccarlardan oluşan uzmanların 40 farklı ülkedengeliyor olması ise organizasyona fikir çeşitliliğiaçısından emsalsiz bir karakterkazandırmaktadır.
En Kontrollü Şarap Ödülü
Concours Mondial de Bruxelles, organizasyondan sonra ödül alan ürünleri kontrol eden ilkuluslararası yarışmadır. Organizasyon biter bitmez, yarışmaya gelen numune ve ilgili numuneninpiyasaya sürülmüş hali, sertifikalı bir laboratuvarın analizleri ve önologlardan oluşan bir ekibintadımlarıyla kıyaslanır.
Tutarsızlık olması halinde numunenin üreticisi olan firma hakkında soruşturma başlatılır.
Yarışma Esnasında…
54 farklı ülkeden katılan ürünleri ve 41 ulustan250 tadımcı ile yapılan organizasyonda odasıcaklığından, müziğin etkisine kadar her şeydüşünülüyor.250 tadımcı 46 komisyonadağıtılıyor ve her komisyonda 5 ya da 6 tadımcıbulunuyor. Masalarda beyaz örtü, değerlendirmekâğıdı, kalem, tükürük kovası, kristal bardaklar,deiyonize su ve ağzı nötrlemek için tuzsuz vekuru bisküvi bulunduruluyor. Tadımcılarındeğerlendirme esnasında iletişim kurmalarıkesinlikle yasak. Buna l kol hareketleri ve mimikler de dâhil. Duyular yorulduğu için öğledensonraları tadım yapılmıyor. Her şarabın tadımı aynı anda yapılıyor ve tadımcılar şarapları 100üzerinden puanlayarak, yarışmaya katılan şarapların en fazla %30 una ödül verebiliyor.
Puanlama (100 üzerinden) ise şöyle:
'Büyük Altın Madalya' | 92,5 - 100 |
'Altın Madalya' | 87 - 92,4 |
'Gümüş Madalya' | 84 - 86,9 |
Heyecanımız…
Şaraplarımızı yarışmaya yollarken inandığımız bir şey vardı:
“Böylesine tarafsızca yapılan yarışmadan biz ödülle döneriz!”
Yarışma için yolladığımız numunelerin bizi takip eden tüketicimize yolladığımızdan en ufak birfarkı olmadığını, şaraplarımızın üzerine titrediğimizi, daha bağda üzümken onların fısıldadıklarınakulak verdiğimizi ve meyvelerin bize tutku dolu bir minnetle teşekkür edişini izlediğimizi, büyükbir gururla gülümsediğimizi şarap sevdasına sahip her yürek takdir ediyordu. Değerlievlatlarımızı bağrına basma sırası şimdi de dünyanın en iyi uzmanlarındaydı.
Ancak şu da açıktır ki, Concours Mondial de Bruxelles’den gelen haberle, tıpkı bebeğinesöylenen güzel sözlerle okşanan anne kalbi gibi heyecanlandık. Sırada bizimle beraber bu gururupaylaşmak için hazır olan, davet bekleyen ve çoktan göğsü kabaran şarap severlerle bu haberipaylaşmak var.
Ürün | Ödül | Ülke | Bölge | Firma |
| |||
Seneler Cabernet Sauvignon - Merlot - Syrah 2008 | Altın Madalya | | Türkiye | Ege | Turasan Bagcilik ve Sarapçilik | |||
Seneler Narince 2008 | Gümüş Madalya | | Türkiye | Orta Anadolu | Turasan Bagcilik ve Sarapçilik | |||
Seneler Öküzgözü 2008 | Gümüş Madalya | | Türkiye | Doğu Anadolu | Turasan Bagcilik ve Sarapçilik | |||
Turasan Rosé - Cappadocian Wine 2009 | Altın Madalya | | Türkiye | Orta Anadolu | Turasan Bagcilik ve Sarapçilik |
Bizi seçtiğiniz-sevdiğiniz-daha iyisini yapmamız için yüreklendirdiğiniz için teşekkürler,
EN İYİ için;
ŞEREFE !..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder