5 Temmuz 2010 Pazartesi

Güney'e ziyaret

Haziran sonu / temmuz başı gibi Denizli ili Güney ilçesine gittim. 2008'den bu yana burada bazı üreticiler ile yakın çalışma halindeyiz bu gerçek bir zevk.
Denizden 900 metre yüksekteki bu plato harika bir "terroir". Ege denizinin etkisi çok güçlü. Günler sıcak ama hava kuru. Akşam karanlığının bastırması ile deniz meltemlerinden ötürü sıcaklık düşüyor. Toprak kırmızı kil ve kireç taşından oluşuyor. Bu bölgenin terroirunun gizemi alt topraktan gelir. İki temel niteliği olan kireçtaşlı kalın bir tabaka. İyi bir su tutma kapasitesine sahip bu kayanın gevrek bir yapısı var. Bu da köklerin tutunabilmesi demek. Üzüm çubukları suyu ayrıştırabilirse hızlı bir şekilde kullanır. Burada yaz aylarında yağmur yağmadığından üzüm çubukları suyu topraktan ayrıştırmak zorundadır.

Güney'de bağcılıkla uğraşan insanlar mesleklerine bir hayli meraklılar. Çok fazla soru soruyorlar ve işlerini geliştirmek istiyorlar ve şöyle sıralarsak güzel bağlar, üst kalite üzümler ve olağanüstü şaraplar Seneler Cabernet-Sauvignon/Merlot/Syrah 2008 altın madalya Concours Mondial de Bruxelles 2010.

Güney toprak profili :




Kırmızı kil ve kalkerden oluşan zemin



Üst tabakada kil ve kalker kalınlığı değişmektedir




Alt toprak kalkerli ve parçalanabilir nitelikte olduğundan kökler derinlere kadar gidebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder