4 Mart 2010 Perşembe

Seneler Chardonnay’in „bâtonnage“

Bugün Chardonnay icin “bâtonnage” (batonaj) günü.

Batonajı biraz anlatmak gerekirse : şarapta bulunan tortunun (ölü mayaların) çalkalanmasıyla şaraba tekrar kazandırılmasına olanak veren bir tür karıştırma işlemidir. 
Eskiden tahta çubuk (fransızca „dodine“) ile yapılan bu işlem günümüzde paslanmaz çelik dodinlerle yapılmaktadır.
„Batonnage“ işlemi ile maya hücreleri parçalanarak şaraba daha güçlü gövde ve zengin aromalar kazandırılması sağlanır. Bu işlemin en büyük etkisi ağızda kalıcı (yağlı) ve yumusak içimli olmasıdır.

1-2. Batonaj öncesi 
3-4-5. Batonaj esnasında
6. Batonaj sonrası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder