30 Nisan 2010 Cuma

Zeynep bağı

Turasan bağlarından biri Ürgüp, Kapadokya'da 1050 metre rakımda bulunmaktadır ve dünyanın en yüksek bağlarından biridir.
Bu 200 dönüm parsele, Hasan Turasan'ın kızı olan Zeynep'in adı verilmiştir. 2001 hem Zeynep Turasan'ın doğum yılı hem de bağın oluşum yılıdır. 
Yarın itibariyle Mayıs ayına girmiş olacağız ve havalar hızla ısınmaya başlayacak. An itibariyle filizlenmekte olan Chardonnay'in büyümesi için bu durum olumlu olacaktır.  
Chardonnay fidanı

Asmalar arasında aşırı rekabetin önüne geçmek için, her ikinci sıra hafifçe sürülmelidir.
Rotovatör yardımıyla otlar toprağın hemen altına gömülebilmekte ve hızla organik maddeye dönüşebilmektedir.
Bu uygulama toprağı zenginleştirdiği için çok faydalıdır. Su ve hava sirkülasyonu daha iyi olur ve toprak içi hayat daha çabuk gelişebilir (mantar, bakteri, solucan...)
Çoğu zaman şarabın kalitesinin 80% oranında üzümün kalitesi bağlı olduğunu duyarız. Üzümün kalitesi de 50% oranında üzerinde yetiştiği toprağın ve toprağın işlenmesinin kalitesine bağlıdır. İyi üzüm yetiştirebilmesi için toprak canlı olmalıdır!
Diğer nedenlerin yanı sıra tam da bu özel nedenle bağlarımızda asla kimyasal yabani ot ölüdürücüler kulanmamaktayız. Kalitatif olarak sonuçlara bakıldığında; güzel, daha çok ve dengeli meyve veren asmalar görebilmekteyiz. Dahası bahar aylarında bağlarımızda küçük güzel çiçeklere de sahip olabiliyoruz.
Sıralar arası

Bağda bir uğur böceği

16 Nisan 2010 Cuma

Öküzgözü 2008

Öküzgözü 2008 birkaç gündür piyasada. Bu şarap, sadece Elazığ bölgesinde yetişen Öküzgözü üzümlerinden üretilmiştir.
 
Büyük üzüm tanesi ile bu üzüm çesidi şaraba koyu bir renk ve yoğun bir koku verir.
Burun sırasıyla vişne, siyah kiraz, erik ve daha sonrada kuru kayısı ve kekiğin doğal kokularını alır.
Ağızda ise, kuşüzümü ve çilek reçeli karışımını karabiberin baharatımsı tadı ile birlikte hissedilir.
Meyvemsi tadıyla bu şarap, sosta pişirilmiş beyaz etlerle veya az baharatlı kırmızı etlerle birlikte çok uyumludur.
Kırmızı şarap için en ideal servis ısısı 18-20°C dir. Üzümün meyvemsi tadını yükseltmek ve baharat tadının daha az hissedilmesini sağlamak için Öküzgözü 2008 rekoltesi 16°C de servis yapılabilir. 

Keyifli tadım dileklerimizle

10 Nisan 2010 Cumartesi

Bağlarda ilkbahar

Bahar aylarında bağlarda yapılacak işler çok olmaktadır. Özellikle Kapadokya’da kış boyunca soğuk ve kar nedeniyle çalışılmadığı için daha fazla is var. 

Üzüm çubukları (asmalar) dondurucu kış soğuklarından korumak için gömülürler. Yani aşı seviyesine kadar toprak ile örtülürler. 

Havanın ısınmasıyla birlikte canlanma başlar. Ana gövdede aşı yerine kadar örtülmüş toprak; ilkbaharın gelmesi ile ana gövdenin kök oluşturmaması için açılır. Aksi takdirde aşı bölgesinin üzerinde kalan topraktan phylloxera geçme riski bulunmaktadır.  
Bu işlem makina ile başlar kürek ile sonlandırılır. Bu aşamada aşılanan kısım ortaya çıkar
Makina ile örtü kaldırması
Aşı noktasının açılması

Sıraların arası bu arada üzeri örtülü olarak kalır, bu bizim ektiğimiz birşey değildir, kendiliğinden yetişir. Doğada beraber yaşayan birçok bitki türüne rastlanmaktadır. Bu sayede bio çeşitliliğin teşvik edildiği bir çevre korunması sağlanmış olabilmektedir. Toprak içinde mikrobiyal hayatın sürmesi, toprağın havalanmasını sağladığı ve üzümün kök salmasını kolaylaştırdığı için olumlu bir durumdur. 
Sözü geçen doğal kök sıraların arasında üzüm çubuklarının kendisiyle rekabet edebilir duruma gelene dek korunur. 
Doğal örtülü sıraların arası

Şu anda bağlarımızda erken uyanan bir üzüm çesidi olan Chardonnay asmaları filizlenme döneminde.
Chardonnay'in Filizlenme dönemi 

Geç uyanan bir üzüm çeşidi olan Cabernet Sauvignon'un dalları ağlama evresinde. İlkbahar aylarında bitkinin özsuyu köklerden budanmış dallara yükseliyor damla damla toprağa düşüyor.
Cabernet Sauvignon'un ağlama evresi 

3 Nisan 2010 Cumartesi

FIÇILARIN AKTARILMASI

Kapadokya'da ilkbahar başlıyor, hava sıcaklığı yavaş yavaş artıyor; zaman fıçıların ilk aktarım zamanı.

Son Aralık ayında, maserasyon ve fermantasyon aşamalarından geçen şaraplar, fıçı gelişimini sağlamak için fıçılara alındı. Bu süre bir yıldan fazla da olabilir. Aynı esnada şarap muazzam bir değişime girer.
Zaman zaman fıçıların dibine çöken tortuların temizlenmesi ve şarabın havalandırılması için aktarma yapılması gereklidir.

İşte bu hafta , fıçılarda bekletilen 2009 Şiraz için aktarma işlemine başlıyoruz. Bu büyük bir iş; çünkü tüm fıçılar birer birer dibe çöken tortular şaraba karışmadan boşaltılacak ve su ile yıkanmaya gidecek.
Sonra da fıçıların steril olması için her birine yirmi dakika buhar verilecek.
Tüm bu işlemlerden sonra fıçılar tekrar bekleme deposuna alınıp aynı hizada olmalarına dikkat edilerek dizilmeli. Ben bu konuda çok titiz olduğum için uzun saatler harcayabiliyoruz!!!!!
Son olarak, şarap, olgunlaşmasına devam edebilmek için tekrar fıçılara alınacak; fakat dikkatli olmalı, şarap fıçılardan dışarıya taşmasın.