10 Nisan 2010 Cumartesi

Bağlarda ilkbahar

Bahar aylarında bağlarda yapılacak işler çok olmaktadır. Özellikle Kapadokya’da kış boyunca soğuk ve kar nedeniyle çalışılmadığı için daha fazla is var. 

Üzüm çubukları (asmalar) dondurucu kış soğuklarından korumak için gömülürler. Yani aşı seviyesine kadar toprak ile örtülürler. 

Havanın ısınmasıyla birlikte canlanma başlar. Ana gövdede aşı yerine kadar örtülmüş toprak; ilkbaharın gelmesi ile ana gövdenin kök oluşturmaması için açılır. Aksi takdirde aşı bölgesinin üzerinde kalan topraktan phylloxera geçme riski bulunmaktadır.  
Bu işlem makina ile başlar kürek ile sonlandırılır. Bu aşamada aşılanan kısım ortaya çıkar
Makina ile örtü kaldırması
Aşı noktasının açılması

Sıraların arası bu arada üzeri örtülü olarak kalır, bu bizim ektiğimiz birşey değildir, kendiliğinden yetişir. Doğada beraber yaşayan birçok bitki türüne rastlanmaktadır. Bu sayede bio çeşitliliğin teşvik edildiği bir çevre korunması sağlanmış olabilmektedir. Toprak içinde mikrobiyal hayatın sürmesi, toprağın havalanmasını sağladığı ve üzümün kök salmasını kolaylaştırdığı için olumlu bir durumdur. 
Sözü geçen doğal kök sıraların arasında üzüm çubuklarının kendisiyle rekabet edebilir duruma gelene dek korunur. 
Doğal örtülü sıraların arası

Şu anda bağlarımızda erken uyanan bir üzüm çesidi olan Chardonnay asmaları filizlenme döneminde.
Chardonnay'in Filizlenme dönemi 

Geç uyanan bir üzüm çeşidi olan Cabernet Sauvignon'un dalları ağlama evresinde. İlkbahar aylarında bitkinin özsuyu köklerden budanmış dallara yükseliyor damla damla toprağa düşüyor.
Cabernet Sauvignon'un ağlama evresi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder