3 Nisan 2010 Cumartesi

FIÇILARIN AKTARILMASI

Kapadokya'da ilkbahar başlıyor, hava sıcaklığı yavaş yavaş artıyor; zaman fıçıların ilk aktarım zamanı.

Son Aralık ayında, maserasyon ve fermantasyon aşamalarından geçen şaraplar, fıçı gelişimini sağlamak için fıçılara alındı. Bu süre bir yıldan fazla da olabilir. Aynı esnada şarap muazzam bir değişime girer.
Zaman zaman fıçıların dibine çöken tortuların temizlenmesi ve şarabın havalandırılması için aktarma yapılması gereklidir.

İşte bu hafta , fıçılarda bekletilen 2009 Şiraz için aktarma işlemine başlıyoruz. Bu büyük bir iş; çünkü tüm fıçılar birer birer dibe çöken tortular şaraba karışmadan boşaltılacak ve su ile yıkanmaya gidecek.
Sonra da fıçıların steril olması için her birine yirmi dakika buhar verilecek.
Tüm bu işlemlerden sonra fıçılar tekrar bekleme deposuna alınıp aynı hizada olmalarına dikkat edilerek dizilmeli. Ben bu konuda çok titiz olduğum için uzun saatler harcayabiliyoruz!!!!!
Son olarak, şarap, olgunlaşmasına devam edebilmek için tekrar fıçılara alınacak; fakat dikkatli olmalı, şarap fıçılardan dışarıya taşmasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder